Starostwo Powiatowe w Przemyślu
bip.gov.pl
Powiat Przemyski realizuje operacje pn. „Smaczny koniec lata” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Plan operacyjny na lata 2016 - 2017





Powiat Przemyski  realizuje operacje pn. „Smaczny koniec lata” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Plan operacyjny na lata 2016 - 2017



W dniu 7 sierpnia br. Powiat Przemyski podpisał umowę z Województwem Podkarpackim na realizację operacji „Smaczny Koniec Lata”. Całkowita wartość projektu wynosi: 86 711, 96 zł,  przy dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego w wysokości 46 461,96zł.  Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan Operacyjny na lata 2016-2017. W ramach przedsięwzięcia zostaną przeprowadzone następujące  zadania:
1. Konkurs „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – POTRAWY REGIONALNE REGIONU PRZEMYSKIEGO 2017”, mający na celu identyfikację i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych, które staną się wizytówką Powiatu Przemyskiego a ponadto wymianę doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami i budowę tożsamości w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia twórców na dzieci i młodzież.
Konkurs na potrawę regionalną ma wyłonić najlepsze potrawy regionalne powiatu przemyskiego, które będą tworzyły markę kulinarną w regionie, Polsce i za granicą. Wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów i doprowadzenie do powstania rynku produktów wysokiej jakości.
Regulamin konkursu jest opublikowany na stronie Starostwa Przemyskiego www.powiat.przemysl.pl
 
2. Impreza plenerowa „ SMACZNY KONIEC LATA”; podczas której będzie można poznać i degustować potrawy finałowe, zobaczyć występy zespołów ludowych i tych, które działają lokalnie i regionalnie. Wśród wielu atrakcji znajdą się stoiska Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, które kultywują tradycje ludowe, kulinarne, rzemieślnicze, muzyczne i taneczne. Mieszkańców będą mieć niepowtarzalną okazje do  bicia rekordu w tańczeniu poloneza, tańca ludowego, który jest także jednym z pięciu polskich tańców narodowych. Impreza odbędzie się 24.09.2017 w Dubiecku na teranie Zamku Dubiecko.
3. Wykonanie albumu „ Przemyskie Smaki”, co pozwoli na bardzo dzisiaj popularne i skuteczne działania promujące walory kulinarne powiatu przemyskiego i dotarcie do jak największej ilości osób, które poznają zalety kulinarne regionu, zarówno na terenie powiatu i województwa jak i na terenie kraju i poza.
 
4. Wykonanie spotu „ Ziemia Przemyska- Smaczny Zakątek”, który będzie emitowany na stronie Starostwa Powiatowego w Przemyślu, portalach społecznościowych, youtube i w telewizji ma zachęcić osoby w naszym kraju, a także spoza,  do odwiedzenia powiatu przemyskiego, poznania jego walorów, życia mieszkańców obszarów wiejskich, tradycji, a przez to stworzy możliwość mieszkańcom tego regionu do rozwoju przedsiębiorczości i zaktywizuje ich zawodowo.  7.6. Wykonanie albumu „Przemyskie Smaki” w 1000 egzemplarzach pozwoli na bardzo dzisiaj popularne i skuteczne działania promujące walory kulinarne powiatu przemyskiego i dotarcie do jak największej ilości osób, które poznają zalety kulinarne regionu, zarówno na terenie powiatu i województwa jak i na terenie kraju i poza.
            Celem operacji „Smaczny koniec lata”   jest aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw w zakresie rozwoju obszarów wiejskich, w tym kreowania miejsc pracy na terenach wiejskich a przez to identyfikacja i promocja produktów i potraw Powiatu Przemyskiego, osadzonych w tradycji Ziemi Przemyskiej, wytwarzanych od lat tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Dla mieszkańców tego obszaru bardzo ważne jest znalezienie i zachowanie lokalnych specjałów, tak, by nie odeszły w zapomnienie i nie zostały wyparte przez szybko wytwarzaną przemysłową żywność. Ważne jest wykorzystanie lokalnych, tradycyjnych surowców oraz przyrządzanie dań według tradycyjnych receptur i przepisów. Bardzo istotne jest zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich powiatu przemyskiego do poszukiwania alternatywnego źródła dochodu. Priorytetem w operacji jest wspieranie włączenia społecznego, ograniczanie ubóstwa i rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich poprzez promocję jakości życia na wsi i promocja wsi jako miejsca do życia i rozwoju zawodowego
 
 Zakończenie projektu przewidziane jest na 15 listopada 2017 r. Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące realizacji operacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, znajdują się na portalu internetowym http://ksow.pl, tam też osoby zainteresowane podjęciem współpracy, mają możliwość zarejestrowania się jako Partner KSOW.
 
powrót
Podmiot publikującyStarostwo Powiatowe w Przemyślu
WytworzyłPączek Jan 2017-08-18
PublikującyLenar-Noster Ewa 2017-08-18 11:37:11
ModyfikacjaEwa Lenar-Noster 2017-08-18
Data wygaśnięcia: Lenar-Noster Ewa 2018-08-31
Ostatnio dodane
Aktualności
Przetargi
Treści
data dodania: 2017-11-22
data dodania: 2017-11-22
Newsletter
Wygenerowano: 24 listopada 2017r. 08:42:12
[ X ]
Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.